Η πιο γνωστή και προφανής διαφορά, είναι πως ένα τυπικό ανοιχτό τζάκι έχει απόδοση που δύσκολα υπερβαίνει το 20%, ενώ ένα σύγχρονο ενεργειακό τζάκι, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 80% σε απόδοση. Αυτό σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει πολύ αποτελεσματικότερα έναν ή περισσότερους χώρους, με εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου.

Τα ενεργειακά τζάκια θερμαίνουν το χώρο με πολλαπλούς τρόπους, όχι μόνο μέσω ακτινοβολίας, όπως κάνουν τα απλά παραδοσιακά τζάκια. Μπορούν ανάλογα με τον τύπο τους, να αποδώσουν ζεστό αέρα στο χώρο, με φυσική ή ελεγχόμενη με μοτέρ κυκλοφορία, ή να ζεστάνουν τα σώματα καλοριφέρ, αποδίδοντας θερμότητα σε πολλαπλούς χώρους, αλλά και ζεστό νερό χρήσης με την αντίστοιχη εγκατάσταση.

Μία ακόμη σημαντική διαφορά μεταξύ των απλών και των ενεργειακών τζακιών, είναι πως τα ανοιχτά τζάκια, με την ατελή καύση που κάνουν, δημιουργούν με κάθε χρήση τους, στρώματα αιθάλης στην καμινάδα, τα οποία επιδεινώνουν τη λειτουργία τους, αυξάνουν τα μικροσωματίδια στο εσωτερικό του σπιτιού, και επιβάλλουν το συχνό καθαρισμό της καπνοδόχου. Αντίθετα τα ενεργειακά τζάκια, έχοντας σαφώς υψηλότερη απόδοση, αφήνουν πολύ λιγότερα υποπροϊόντα καύσης, και αυτά δεν εισέρχονται στην κατοικία μας, καθώς η πόρτα τους σφραγίζει ερμητικά και διατηρεί τον αέρα του σπιτιού μας καθαρό και υγιεινό.