27 Νοεμβρίου, 2015

Ηλιακός 3D εκτυπωτής μετατρέπει θαλάσσια απορρίμματα σε έπιπλα!

“Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές”, έλεγε ο Πέτρος ο Πελεκάνος. Επειδή όμως δεν τον ακούσαμε κι οι ωκεανοί μας είναι γεμάτοι από πλαστικά απορρίμματα, ήρθε ένας 3D εκτυπωτής να σώσει την κατάσταση!

Ούτε από μηχανής Θεός, ούτε από Θεού μηχανή. Για την ακρίβεια, μια μηχανή από τον Alexander Groves και την Azusa Murakami που έχουν βαλθεί να συμβάλλουν στην καθαριότητα των ωκεανών!976d2f246819d55195711b43c88624f4_original

Λόγω της τεράστιας μόλυνσης, στους απέραντους ωκεανούς του πλανήτη μας έχουν δημιουργηθεί μεγάλες και μικρές νησίδες απορριμμάτων. Μια από τις μεγαλύτερες, η Great Pacific garbage patch, έχει περίπου την έκταση της …Τουρκίας! Η κηλίδα απορριμάτων βρίσκεται στο Βόρειο Ειρηνικό και αποτελείται κυρίως από πλαστικά σκουπίδια, μικρο-σωματίδια, πετροχημικά και άλλα τραχιά ρυπογόνα υλικά. Λόγω του όγκου της έχει επανειλημμένα κερδίσει την προσοχή οικολόγων και ερευνητών, και προφανώς των προαναφερθέντων δημιουργών.photo-original

Σε μια προσπάθεια καθαρισμού αυτού του γιγάντιου χάους, το Studio Swine των Groves και Murakami είχε μια λαμπρή ιδέα: το σχεδιασμό ενός ηλιακά τροφοδοτούμενου 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί πλαστικά σκουπίδια για να εκτυπώσει …έπιπλα!

Solar-powered-3D-printer 1

Ο Alex και η Azusa ξεκίνησαν από την Κορνουάλη, μαζεύοντας πλαστικά απορρίμματα από τις ακτές και κατασκευάζοντας στη συνέχεια ένα δικό τους μηχάνημα για να τεμαχίζουν τα σκουπίδια. Το υλικό που προέκυψε, αποτέλεσε την ουσία που χρησιμοποιεί ο 3D εκτυπωτής για να εκτυπώσει το πρώτο τους σχέδιο, μια καρέκλα με τρία πόδια, την Sea Chair. Η επόμενη αποστολή τους περίμενε στην ανοιχτή θάλασσα, όπου βγήκαν με αλιευτικό σκάφος και συνέλλεξαν με δίχτυα όσα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια μπορούσαν. Εν τέλει, μέσα από τις εμπειρίες και τη συνεργασία τους με ειδικό μηχανικό, κατάφεραν να φτιάξουν τον ηλιακά τροφοδοτούμενο 3D εκτυπωτή, που μπορεί να μετακινηθεί και να δουλέψει οπουδήποτε!

 

 

Solar-powered-3D-printer 2

Ο Alex και η Azusa κατάφεραν στις αρχές του Οκτώβρη να κερδίσουν χρηματοδότηση από το Kickstarter, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή σε μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανακυκλώσιμων πλαστικών στον κόσμο. Μέσο τους είναι το Sea Dragon, ένα ιστιοφόρο σκάφος από ατσάλι, εξοπλισμένο με εργαστήριο, μικροσκόπια και δίχτυα τράτας για συλλογή πλαστικών σκουπιδιών. Το Sea Dragonέχει μήκος 22 μέτρα και έχει ήδη βγει για εξερεύνηση στο Βόρειο Ατλαντικό.

Πηγή: 4green.gr

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αναζήτηση άρθρων

Είστε επαγγελματίας και θέλετε να σας αποστείλουμε τους ενημερωτικούς καταλόγους μας; Αφήστε το email σας εδώ!

Τελευταία νέα